Forbrugertilliden forbedret for 7. måned i træk
Efter en grim udvikling igennem det meste af 2022 gav maj 2023 endnu en fremgang i forbrugertilliden. Med -15,1 i maj måned er der tale om det højeste niveau i et år. Familiens økonomiske situation lige nu er dog fortsat meget udfordret. Der begynder at komme flere og flere positive historier i tallene.
I maj måned blev forbrugertilliden opgjort til -15,1. Det er endnu en stigning fra det historiske lavpunkt i oktober 2022, og vi er nu tilbage på niveauet fra marts 2022. Men det er fortsat et af de laveste niveauer i statistikkens 49-årige historie.
Tallene vidner fortsat i høj grad om danskernes negative og pessimistiske syn på både situationen i dansk økonomi, men også deres egen husstands økonomi. Det er især oplevelsen af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden, der trækker ned. Forventningen til familiens økonomiske situation om et år ligger til gengæld på det højeste niveau siden februar sidste år. Så der er håb for fremtiden.
Forbrugerne øjner lys i horisonten
Det lave niveau for forbrugertilliden skyldes som nævnt især danskernes vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Indikatoren for denne parameter har historisk ligget mellem minus 10 og plus 15, men styrtdykkede igennem 2022,. Efter nogle måneder med stigninger igen i maj er den faldet lidt tilbage til minus 23,7, hvilket er et af de laveste niveauer nogensinde. Et meget tydeligt signal om, at familiernes økonomi er presset.
Men forbrugerne begynder trods alt at øjne lys i horisonten. Forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag stiger markant, og forventningen til familiens økonomiske situation om et år ligger igen over 0 og er dermed på det højeste niveau siden februar 2022. Forbrugerne forventer dog også stigende arbejdsløshed i det kommende år.
Den markante ændring i forventningerne til prisudviklingen fortsætter også. Hvor forbrugerne længe har forventet yderligere stigende priser, går forventningen nu mod, at prisstigningerne vil aftage i det kommende år. Lidt flere familier regner med at kunne spare op i de kommende 12 måneder, og rigtig mange oplever fortsat, at pengene ikke slår til i det daglige forbrug.
Tallene er stadig alvorlige
Tallene for forbrugertilliden er fortsat alvorlige og er et udtryk for, at rigtig mange danskere er bekymrede for den økonomiske fremtid. Alligevel er der spæde tegn på optimisme i nogle af komponenterne i forbrugertilliden, der således viser yderligere en lille bedring i forhold til oktober måneds negative rekord.
Den daglige nyhedsstrøm, der præges af historier om vedholdende inflation, fortsat krig i Ukraine, stigende renter og opbremsning på boligmarkedet sætter fortsat sit tydelige præg på forbrugernes humør. Man kan ikke forestille sig andet, end at det også vil påvirke privatforbruget mærkbart i de kommende måneder og kvartaler, og at det kommer til at ramme både beskæftigelse og ledighed i løbet af 2023.
Seneste nyheder
Ny stor stigning i beskæftigelsen
Mange fik kaffen galt i halsen, da beskæftigelsestallene for august viste et fald. Tallene er nu revideret og viser i stedet en mindre stigning, og stigningen er fortsat i september og oktober.
Boligpriserne stiger moderat, men har endnu ikke helt indhentet faldene fra 2022
Byggeomkostningerne er faldet med 0,4 % det seneste kvartal. Det er alene arbejdsomkostningerne, der er skyld i faldet. Materialeomkostningerne er steget med 0,1 %.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.