Boligpriserne stiger moderat, men har endnu ikke helt indhentet faldene fra 2022
Rentepilen peger fortsat nedad
De seneste tre måneder har vi set den helt korte realkreditrente falde ret kraftigt med 0,70 % til et niveau omkring 2,70 %, mens den 30-årige realkreditrente ligger stort set stabilt på et niveau lige under 4 %. Bevægelsen mod lavere renter fortsætter således især i den korte ende af rentekurven. Det er konsekvensen af, at de finansielle markeder har øget forventningerne til rentenedsættelser fra ECB og Nationalbanken i 2025, mens FED ser ud til at skulle sænke renten mindre end tidligere forventet.
Den amerikanske centralbank, FED, sænkede renten d. 18. september for første gang i fire år, og det endda med hele 0,50 %. Det markerede samtidig begyndelsen på en række af rentesænkninger fra FED, idet markedet forventer en rentenedsættelse på 0,25 % d. 19. december, og yderligere 2-3 rentesænkninger i 2025.
Den europæiske centralbank gennemførte derimod sin fjerde rentesænkning på mødet d. 12. december, og Nationalbanken sænkede tilsvarende foliorenten til 2,60 %. Rentesænkningen kom ganske som forventet. Der er fortsat usikkerhed om, hvorvidt ECB vil sænke renten igen til januar eller først til marts, og markedets forventning ligger pt. på mellem fire og fem rentesænkninger i 2025. Kerneinflationen udviser dog en træghed, der medfører, at det først bliver i løbet af 2025, at ECB endegyldigt kan erklære sejr over inflationen.
Efter en periode med relativ høje renter er vi dermed nu på vej ind i en ny periode med væsentlig lavere renter uden dog at kende niveauet for, hvor langt renterne skal ned.
Boligmarkedet
Tallene fra Boligmarkedsstatistikken for 3. kvartal 2024 viser et boligmarked, hvor priserne stiger i et moderat tempo. Det gælder både huse og lejligheder, hvor priserne først nu igen nærmer sig all-time-high fra før inflationskrisen. Udviklingen er helt i tråd med forventningerne, da lønningerne pt. stiger ret kraftigt og renten samtidig falder og derudover er beskæftigelsen fortsat stigende. Det er nærmest den perfekte positive cocktail for boligmarkedet. En udvikling, der dog kommer efter en periode med tårnhøj inflation og boligprisfald i 2022.
Samtidig har 2024 indtil videre budt på en pæn stigning i handelsaktiviteten, så aktiviteten nu – bortset fra corona-tiden – er den højeste siden 2007.
Boligpriserne ligger de fleste steder i landet stort set på niveau med toppen fra midten af 2022, bortset fra huse i Vestjylland og ejerlejligheder i både Aarhus, Odense og Aalborg, der fortsat ligger 5-10 % under toppen. Næsten hele boligmarkedet er dermed ganske hurtigt kommet tilbage på sporet efter perioden med kraftigt stigende renter, tårnhøj inflation samt nye boligskatter, der slet ikke har sat det frygtede negative aftryk på boligmarkedet, som mange havde forventet.
Vores vurdering er, at boligmarkedet i 2025 vil fortsætte den positive udvikling med både stigende priser og høj handelsaktivitet i takt med at indkomsterne fortsat forventes at stige, at renterne fortsætter faldet, samt at beskæftigelsen fortsætter fremgangen.
Kilde: Finans Danmark og egne beregninger.
Seneste nyheder
Ny stor stigning i beskæftigelsen
Mange fik kaffen galt i halsen, da beskæftigelsestallene for august viste et fald. Tallene er nu revideret og viser i stedet en mindre stigning, og stigningen er fortsat i september og oktober.
Boligpriserne stiger moderat, men har endnu ikke helt indhentet faldene fra 2022
Byggeomkostningerne er faldet med 0,4 % det seneste kvartal. Det er alene arbejdsomkostningerne, der er skyld i faldet. Materialeomkostningerne er steget med 0,1 %.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.