Beskæftigelsen trodser tyngdeloven og fortsætter op
Beskæftigelsen trodser alle andre økonomiske indikatorer og fortsætter op. Godt 4.200 flere i beskæftigelse i november i forhold til oktober. Antallet af beskæftigede er steget med over 72.000 det seneste år. Dansk økonomi er godt rustet til en nedgang.
Beskæftigelsen tog endnu et overraskende hop op i november. Vi har nu 2.974.000 beskæftigede målt på den sæsonkorrigerede beskæftigelse. Det er det højeste niveau nogensinde.
Tilbage i juli tog beskæftigelsen et lille dyk, og mange spåede, at nu ville vendingen i beskæftigelsen indtræffe. Forventningerne blev dog gjort til skamme efter at både august, september, oktober og nu også november har udvist pæne stigninger i beskæftigelsen. Beskæftigelsen trodser således indtil videre udviklingen i resten af økonomien. Og indtil videre må vi sande, at en inflationskrise har en anden indvirkning på beskæftigelsen end forventet.
Lavkonjunktur har ikke ramt beskæftigelsen endnu
Inflationen er fortsat tårnhøj, men er dog på vej ned. Renterne er på de højeste niveauer i 15 år, men falder også lidt tilbage. Danske aktier faldt med 13,5% sidste år, men er kommet pænt fra start i 2023. Forbrugertilliden er på de laveste niveauer nogensinde. Boligpriserne falder. Men sandelig om ikke beskæftigelsen fortsat udvikler sig positivt.
Så selv om vi ved, at dansk økonomi er på vej ind i en lavkonjunktur, har den ikke ramt beskæftigelsen endnu. Vi har vidst i et stykke tid, at den var på vej, så selvom dansk økonomi er ramt af mange negative elementer, så viser beskæftigelsen endnu ikke tegn på at have toppet. Antallet af beskæftigede er således 172.000 personer højere, end lige før den første corona-nedlukning i marts 2020 og godt 432.000 personer højere end bunden i 2013.
Dansk økonomi godt rustet til en nedgang
Tallene vidner om, at dansk økonomi er godt rustet til en nedgang. Vi kommer ikke uden om, at dansk økonomi går mørkere tider i møde i form af lavere vækst, mindre forbrug, stigende ledighed og yderligere faldende boligpriser. Men virksomhederne er endnu ikke begyndt at opsige medarbejdere i større stil. Nogle virksomheder mangler endda fortsat arbejdskraft – dog ikke i så høj grad som for bare få måneder siden.
Det bliver særdeles spændende at følge udviklingen i de kommende måneder. Hvor længe beskæftigelsen kan fortsætte den positive udvikling, om boligpriserne fortsætter ned, og hvor langt inflationen falder tilbage. Om inflationen giver anledning til kraftigt stigende lønninger, eller om den faldende inflation lægger en dæmper på lønkravene i de igangværende overenskomstforhandlinger. Lønstigninger som nok vil være kærkommen for den enkelte lønmodtager, men som samtidig kan være med til at forlænge den krise-periode, som vi er på vej ind i.
Seneste nyheder
Ny stor stigning i beskæftigelsen
Mange fik kaffen galt i halsen, da beskæftigelsestallene for august viste et fald. Tallene er nu revideret og viser i stedet en mindre stigning, og stigningen er fortsat i september og oktober.
Boligpriserne stiger moderat, men har endnu ikke helt indhentet faldene fra 2022
Byggeomkostningerne er faldet med 0,4 % det seneste kvartal. Det er alene arbejdsomkostningerne, der er skyld i faldet. Materialeomkostningerne er steget med 0,1 %.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.