Forbrugertilliden i nyt historisk lavpunkt
Med -32,1 i september sætter forbrugertilliden endnu en ny negativ rekord. Tilbage i maj skrev jeg om, at forbrugertilliden aldrig havde ligget lavere. Siden da er det bare blevet værre. Der er ingen lyspunkter i tallene overhovedet.
I september blev forbrugertilliden opgjort til -32,1. Det er endnu en gang et nyt lavpunkt. Det laveste niveau nogensinde registreret i statistikkens 48-årige historie.
Danskernes negative syn på situationen
Tallene vidner i høj grad om danskernes negative og pessimistiske syn på både situationen i dansk økonomi, men også deres egen økonomi. Og det gælder både oplevelsen af udviklingen i forhold til sidste år, som det gælder forventningen til udviklingen i det kommende år.
Det lave niveau for forbrugertilliden skyldes især forbrugernes vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Indikatoren for denne parameter har historisk ligget mellem minus 10 og plus 15, men er de seneste måneder styrtdykket, og er i september opgjort til minus 29,4. Et meget tydeligt signal om, at familiernes økonomi er presset.
Samtidig er både oplevelsen af Danmarks økonomiske situation i dag, og forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år sammenlignet med i dag, faldet kraftigt.
Forventning om stigende arbejdsløshed og højere priser
Forbrugerne forventer også både stigende arbejdsløshed og højere priser i det kommende år, mens færre familier regner med at kunne spare op i de kommende 12 måneder, og flere og flere oplever også, at pengene ikke slår til i det daglige forbrug.
Tallene for forbrugertilliden ser ganske alvorlige ud og er et udtryk for, at rigtig mange danskere er bekymrede for den økonomiske fremtid. Således er der ingen af komponenterne i forbrugertilliden, der viser bedring i forhold til august. Den daglige nyhedsstrøm, der præges af historier om høj inflation, krig i Ukraine, energikrise, stigende renter og opbremsning på boligmarkedet sætter sit tydelige præg på forbrugernes humør. Man kan ikke forestille sig andet, end at det vil påvirke privatforbruget mærkbart i de kommende måneder og kvartaler.
Seneste nyheder
Ny stor stigning i beskæftigelsen
Mange fik kaffen galt i halsen, da beskæftigelsestallene for august viste et fald. Tallene er nu revideret og viser i stedet en mindre stigning, og stigningen er fortsat i september og oktober.
Boligpriserne stiger moderat, men har endnu ikke helt indhentet faldene fra 2022
Byggeomkostningerne er faldet med 0,4 % det seneste kvartal. Det er alene arbejdsomkostningerne, der er skyld i faldet. Materialeomkostningerne er steget med 0,1 %.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.