Fortsætter prisernes himmelflugt?
Forbrugerpriserne fortsætter i vejret, og er de kraftigste siden 1983. Der er dog optimisme at spore i den nærmeste fremtid.
I maj steg det samlede forbrugerprisindeks med 7,4 % i forhold til samme måned året før. Det er den højeste stigning siden starten af 1980’erne, hvor inflationen i en årrække var over 8 %.
Prisstigninger på fødevarer, benzin og diesel, mens el og gas er på retur
Det er især prisstigninger på fødevarer, benzin og diesel, der øger inflationen i maj måned. Alene disse komponenter står for 2,1 % af stigningen på 7,4 %.
Til gengæld ser prisstigningerne på el og gas ud til at være overstået for denne gang. I hvert fald er prisen på el faldet med 4,4 % fra april til maj, mens gas er faldet med 11,7 %. Det ændrer dog ikke på, at prisen på el og gas fortsat ligger langt højere end for et år siden.
De stigende forbrugspriser kan forplante sig og skabe ekstra pres
Hvis man ser på kerneinflationen, der er inflation renset for energi og fødevarer, så steg den med 4,4 % i maj i forhold til sidste år. Og det er noget, der vækker bekymring, fordi det signalerer, at de stigende forbrugspriser ikke blot er et forbigående problem. Tværtimod er der en risiko for, at de forplanter sig til lønstigninger, der forventeligt vil skabe et yderligere opadgående pres på kerneinflationen.
Inflationen ser ud til at aftage inden længe
Selvom priserne fortsat er rekordhøje, så er der grund til at spore optimisme i den nærmeste fremtid. Det er nemlig forventeligt, at inflationen i løbet af sommeren og hen over efteråret vil aftage som et resultat af, at de ellers kraftigt stigende energipriser løjer af.
Dyrt for en ganske almindelig familie
En almindelig familie med to voksne og to børn kan tydeligt mærke de stigende priser. Samlet set er leveomkostningerne nemlig steget med 3.500 kr. om måneden. Det betyder, at der er færre penge til opsparing og/eller fornøjelser – og for nogle familier vil det endda kunne svært at betale deres regninger i den kommende tid.
Seneste nyheder
Lån & Spar nedsætter renten
Den 20. januar nedsætter Lån & Spar renten på Friværdikontoen og for erhvervskunder. Og den 13. februar nedsættes indlånsrenten for privatkunder.
Boligpriserne stiger moderat, men har endnu ikke helt indhentet faldene fra 2022
Byggeomkostningerne er faldet med 0,4 % det seneste kvartal. Det er alene arbejdsomkostningerne, der er skyld i faldet. Materialeomkostningerne er steget med 0,1 %.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.