Kvinde sidder ved computer

Producentpriserne tog et stort hop i august

I august måned lå producentpriserne 5,8 % højere end samme måned sidste år. Det er samtidig 5,7 % højere i forhold til juli. Udviklingen er markant og bryder med de jævne fald, vi har set siden midten af 2022. Producentpriserne ligger dog fortsat 2,1 % lavere end toppen i august 2022.

Producentpriserne tog et stort hop til indeks 156,6 i august. Stigningen er markant og er en helt anden bevægelse, end vi har set de sidste to år.

Stigningen er på hele 5,8 % i forhold til august 2023, og 5,7 % højere end juli måned. Producentpriserne toppede i august 2022 i et niveau, der er 2,1 % højere end niveauet i august måned.

Tallene er overraskende og lidt bekymrende, idet de sidste to år har været præget af jævne fald efter toppen i 2022. Den kraftige stigning igennem 2021 og 2022 skyldtes i høj grad sammenbruddet i forsyningskæderne under corona, men udviklingen siden da har indikeret, at priserne lige så stille var ved vende tilbage til en mere jævn udvikling, som vi så det før corona-tiden. Dette billede bliver dog udfordret af udviklingen i august måned.

Vores vurdering er, at stigningen i august var ekstraordinær, og at udviklingen i producentpriserne vil stabilisere sig på det nuværende niveau og fortsætte en jævn udvikling.

Udviklingen er central i forhold til udviklingen i forbrugerpriserne, da virksomhederne naturligt har væltet stigningen i producentpriserne over på deres varer og tjenester, og dermed også på forbrugerne. På samme måde har forbrugerne også oplevet at få glæde af de faldende producentpriser igennem de sidste to år – dog med en vis forsinkelse.

Med udviklingen i producentpriserne i august måned kan man således frygte, at også forbrugerpriserne igen står foran en større stigning, men det forudsætter formentlig, at producentpriserne vil forblive på dette højere niveau fra august, eller måske endda stige yderligere. Det er dog langt fra sikkert, at det vil være tilfældet.

På trods af stigningen i august forventer vi fortsat, at udviklingen i forbrugerprisindekset i de kommende måneder vil være moderat omkring en årlig stigning på 2 %.

Det vil samtidig have den positive konsekvens, at danskernes realløn må forventes at fortsætte den positive udvikling. Lønningerne stiger pt. med over 5 % om året, og medmindre producentpriserne fortsætter stigningen, forventer vi, at forbrugerprisindekset tilsvarende vil fortsætte den igangværende udvikling.

Vi forventer således en yderligere pæn forbedring i danskernes realløn igennem den sidste del af 2024.

Kilde: dst.dk og egne beregninger

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.