Familie kigger på mobiltelefon

Forbrugertilliden ligger stabilt, men lavt


Forbrugertilliden er opgjort til -6,8 i september måned. Der er tale om et mindre fald siden august. Indikatoren for familiens økonomiske situation lige nu viser dog en bedring. Der er en negativ udvikling i de fleste underkomponenter
.

I september måned blev forbrugertilliden opgjort til -6,8. Det er en anelse højere end august, og stort set på samme niveau som de sidste fem måneder. På trods af det lave niveau er der stadigvæk tale om et relativt pænt niveau sammenlignet med udviklingen de sidste 2-3 år. Vi forventer, at normaliseringen af forbrugertilliden vil fortsætte i de kommende måneder.

Danskerne er mindre pessimistiske, men forbrugertilliden forbliver lav

På trods af det lave niveau vidner udviklingen om, at danskerne er ved at komme over det ekstremt negative og pessimistiske syn på både situationen i dansk økonomi, men også deres egen husstands økonomi. Der er fortsat tale om negative niveauer for mange af underkomponenterne, men langt mindre negative end de har været, og udviklingen er i et lidt større perspektiv klart i den positive retning.

Forbrugertilliden ligger dog fortsat lavt, og det skyldes især danskernes vurdering af familiens økonomiske situation i dag sammenlignet med for et år siden. Indikatoren ligger på -4,2. Det er et lavt niveau, og det kan bekymre lidt, at denne indikator fortsat ligger lavt på trods af, at den har udvist bedring den seneste tid. Et signal om, at familiernes økonomi stadigvæk er presset, – også selvom de pæne lønstigninger begynder at slå igennem.

Familiernes økonomi fortsat presset på trods af lønstigninger

Forventningen til Danmarks økonomiske situation om et år i forhold til i dag falder også, og ligger nu på det laveste niveau siden starten af 2023. Forbrugerne forventer således, at dansk økonomi går sværere tider i møde.

På den lidt mere positive side forventer forbrugerne kun svagt stigende arbejdsløshed i det kommende år, men desværre også at inflationen vil tiltage lidt igen, og at priserne således vil stige yderligere i det kommende år.

Lidt færre familier regner med at kunne spare op i de kommende 12 måneder, men en del oplever fortsat, at pengene ikke slår til i det daglige forbrug.

Med tallene for september måned ses det, at der fortsat er et stykke vej til en normalisering af forbrugertilliden, og at positive tal for forbrugertilliden fortsat ligger langt ude i fremtiden. Der er dog fortsat gode tegn på, at de danske forbrugere vejrer morgenluft, og at vi lige så stille bevæger os mod mere positive forbrugere.

 Forbruger tilliden - 3 mrd gennemsnit  

Kilde: dst.dk og egne beregninger

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.