To unge på altan

Boligpriserne stiger kraftigt, og har allerede nu næsten indhentet faldene fra 2022

Rentepilen peger fortsat nedad

De seneste tre måneder har vi set de korte realkreditrenter falde med ca. 0,30 % til et niveau omkring 3,40 %, mens den 30-årige realkreditrente tilsvarende er faldet til et niveau, der ligger lige over 4 %. Bevægelsen mod lavere renter fortsætter således lige så stille på både de fastforrentede og de variabelt forrentede lån. Det er konsekvensen af, at de finansielle markeder har øget forventningerne til rentenedsættelser fra centralbankerne i både 2024 og 2025 ganske markant.

Den amerikanske centralbank, FED, har indtil videre fastholdt renten i spændet 5,25-5,50 % efter en lang række renteforhøjelser igennem 2022 og 2023. Men d. 18. september blev spændingen udløst, idet FED for første gang i fire år sænkede renten, og det endda med hele 0,50 %. Det markerede samtidig begyndelsen på en – forventelig – lang række af rentesænkninger fra FED.

Den europæiske centralbank gennemførte den anden rentesænkning på mødet d. 12. september, og Nationalbanken sænkede tilsvarende foliorenten til 3,10 %. Rentesænkningen kom ganske som forventet. Der er fortsat usikkerhed om, hvornår ECB vil sænke renten igen, og markedets forventning ligger mellem yderligere en til to rentesænkninger i 4. kvartal 2024 efterfulgt af yderligere fire rentesænkninger i 2025. Kerneinflationen udviser dog en træghed, der medfører, at det måske først bliver i løbet af 2025, at ECB endegyldigt kan erklære sejr over inflationen.

Efter en periode med kraftigt stigende renter har vi dermed nu bevæget os ind i en ny periode med svagt faldende renter uden dog at kende det præcise tempo, eller hvor langt renterne skal ned.

Boligmarkedet

Tallene fra Boligmarkedsstatistikken for 2. kvartal 2024 viser et boligmarked, hvor priserne stiger meget kraftigt. Og det gælder både huse og lejligheder, hvor priserne nu igen nærmer sig all-time-high. Udviklingen var næsten ventet, da lønningerne pt. stiger ret kraftigt og renten samtidig falder og derudover er beskæftigelsen fortsat stigende. Det er nærmest den perfekte positive cocktail for boligmarkedet. En udvikling, der dog kommer efter en periode med tårnhøj inflation og boligprisfald i 2022.

Samtidig bød 2. kvartal 2024 på en pæn stigning i handelsaktiviteten, så aktiviteten nu – bortset fra corona-tiden – er den højeste siden 2007. 

Boligpriserne ligger i alle dele af landet stort set på niveau med toppen fra midten af 2022. Nogle steder lidt lavere og nogle steder endda lidt højere. Boligmarkedet er dermed særdeles hurtigt kommet tilbage på sporet efter perioden med kraftigt stigende renter, tårnhøj inflation samt nye boligskatter, der slet ikke har sat det frygtede negative aftryk på boligmarkedet, som mange havde forventet.

Vores vurdering er, at boligmarkedet vil fortsætte den positive udvikling med både stigende priser og høj handelsaktivitet i takt med at indkomsterne fortsat forventes at stige, at renterne fortsætter faldet, samt at beskæftigelsen fortsætter fremgangen.

Kilde: Finans Danmark og egne beregninger.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.