Marginal stigning i boligbyggeriet, men stadigvæk et meget lavt niveau
Antallet af boliger til salg stiger. Der er 60 % flere boliger til salg nu end for godt 2 år siden. Niveauet er ved at være tilbage på normalen før corona-tiden. Over 33.000 huse var til salg i juli 2024. Det er det højeste antal siden corona for alvor ramte Danmark i marts 2020. De højere renter er ved at sætte sit præg på boligmarkedet.
Inflationskrisen og de kraftigt stigende renter medførte, at boligmarkedet oplevede en markant opbremsning igennem 2022, mens 2023 derimod bød på en pæn bedring. Priserne er dykket, men stiger nu igen. Antallet af boliger til salg stiger dog fortsat, hvilket kan være et tegn på, at boligmarkedet er på vej mod en ny afmatning.
Antallet af boliger til salg er steget med knap 18.000 stk. de seneste 2½ års tid. Det svarer til en stigning på 60 %. Det er fortsat er relativ lavt niveau, men vi nærmer os normale tilstande. Det giver helt naturligt langt flere valgmuligheder for køberne, når de kigger efter bolig. Antallet af bolighandler var meget lavt i 2022, men er igennem 2023 og første del af 2024 steget igen.
I figuren fremgår antal boliger til salg i hele landet, og den store stigning igennem 2022 er tydelig. Efter en kortvarig stabilisering igennem 2023, så stiger boligudbuddet nu igen, så der i juli måned var godt 47.000 boliger til salg. Markedet begynder at nærme sig et niveau, hvor antallet af boliger til salg kan være med til at forlænge liggetiderne, hvilket igen kan begynde at presse boligpriserne ned.
Udviklingen herfra er således præget af en del usikkerhed. Hvis stigningen i antallet af boliger til salg fortsætter, kan det begynde presse boligpriserne lidt ned igen. Hvis derimod antallet af boliger til salg ikke stiger yderligere, så vil boligpriserne formentlig fortsætte den nuværende stigning på 2-4 % om året.
Samtidig er der dog den store joker, der hedder ny boligbeskatning, som trådte i kraft 1. januar 2024. For langt de fleste boligejere, betyder det ændringer i boligbeskatningen på +/- 5.000 kr. om på året. Altså ikke de helt store ændringer. Men for gruppen af boligejere, der ejer en lejlighed i én af de store byer, eller et meget dyrt hus f.eks. nord for København, - kan den nye boligbeskatning betyde, at boligens næste ejer skal betale op mod 20-30.000 kr. mere om året i boligskatter. Og så store beløb kan næppe undgå at medføre lavere priser på disse boliger.
Derfor så vi en stor stigning i antal handler i disse typer af boliger i slutningen af 2023, inden de nye regler trådte i kraft. Det betyder til gengæld også, at der her i første halvår af 2024 er handlet færre boliger, og det kan – hvis udviklingen fortsætter – få negative konsekvenser for prisudviklingen på boligmarkedet.
Et eksempel på dette KAN være ejerlejligheder i Aarhus, hvor antallet af lejligheder til salg er steget jævnt de senere måneder, og antallet af lejligheder til salg ligger nu på det højeste niveau siden 2011.
Seneste nyheder
Ny stor stigning i beskæftigelsen
Mange fik kaffen galt i halsen, da beskæftigelsestallene for august viste et fald. Tallene er nu revideret og viser i stedet en mindre stigning, og stigningen er fortsat i september og oktober.
Boligpriserne stiger moderat, men har endnu ikke helt indhentet faldene fra 2022
Byggeomkostningerne er faldet med 0,4 % det seneste kvartal. Det er alene arbejdsomkostningerne, der er skyld i faldet. Materialeomkostningerne er steget med 0,1 %.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.