Find din første bolig
Hvor vil du bo, når du flytter hjemmefra? Leje, eje, andel - eller måske et forældrekøb? Læs om dine muligheder, inden du begynder boligjagten.
Lejebolig
Rigtig mange unge starter med at flytte i lejebolig, når de flytter hjemmefra. Én af fordelene ved en lejebolig er, at du ikke skal låne penge for at finansiere boligen. Hver måned betaler du husleje og løbende udgifter til forbrug – f.eks. vand, varme og el.
En lejebolig kan være mange forskellige ting. Det kan være et værelse, du lejer i et kollektiv. Det kan også være et kollegieværelse eller en fremlejet lejlighed, som du kan leje i et eller to år.
Fælles for de fleste lejeboliger er desværre, at de ofte er svære at få fat på. Derfor er det en god idé at være realistisk, søge bredt og være klar til at gå på kompromis, når du leder efter lejelejlighed. Husk også at aktivere dit brede netværk – måske er det din mormor eller en gammel klassekammerat, der ender med at hjælpe dig med at finde din nye lejlighed.
- Lejekontrakt
Sørg altid for at have en lejekontrakt, når du bor til leje. Det gælder også, hvis I bare er to venner, der flytter sammen. I lejekontrakten kan du f.eks. se, hvor meget du skal betale i husleje, og hvor længe du kan blive boende. Husk at læse kontrakten grundigt igennem, inden du skriver under. - Depositum
Når du flytter i lejebolig, skal du betale et depositum – og måske også nogle måneders forudbetalt husleje. Det er udlejers sikkerhed, hvis du ødelægger noget eller holder op med at betale husleje. Husk at tage billeder af lejligheden, før du flytter ind, så du ikke ender med at betale for noget, du ikke har ødelagt. - Pas på snyd
Lejeboligmarkedet kan være en jungle, og desværre oplever nogle unge at blive snydt. Husk altid at tjekke private udlejere grundigt, inden du betaler depositum. Du kan f.eks. lave en Google søgning for at se, hvad der dukker op på personens navn.
Ejerbolig
Det er ikke så mange unge, der har råd til at købe en ejerbolig, når de flytter hjemmefra. Men hvis du har muligheden, er det et fint valg. Køber du en bolig, skal du dog regne med at kunne bo der i nogle år – ellers bliver det for dyrt.
Måske er du så heldig, at dine forældre vil købe en lejlighed til dig? Det kaldes et forældrekøb. Så køber dine forældre en ekstra bolig til dem selv, og lejer den ud til dig. De betaler ydelsen på deres lån og vedligeholder lejligheden, mens du betaler den månedlige leje.
Andelsbolig
Når du køber en andelsbolig, bliver du medlem af en andelsboligforening. Du køber en bid af ejendommen med brugsret til en lejlighed. Din husleje er den boligafgift, som du hver måned betaler til foreningen – derudover kommer renter til dit andelsboliglån i banken.
En andelsbolig er typisk langt billigere end en ejerbolig, og derfor kan det være en god boligform for unge. Til gengæld bliver de fleste andelsboliger ikke sat offentligt til salg, men bliver solgt gennem foreningernes ventelister. Vil du gerne bo i andelsbolig, er det derfor en god idé at skrive dig op hos de foreninger, som du synes er interessante.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.