Aktiekuser
Investering

Handelskrig og dine investeringer: Hold dig til din investeringsplan

Lige nu er alles øjne rettet mod USA, hvor Donald Trump har indført nye toldsatser, der hurtigt førte til store kursfald på aktier verden over. Men hvordan skal du som investor forholde dig til et usikkert aktiemarked?

Inden du investerer, er det altid vigtigt, at du er afklaret med dit formål, din tidshorisont og ikke mindst din risikovillighed.

Du kan sikkert huske spørgsmålene” hvordan har du det med udsving i værdien af din portefølje?” eller ”Værdien af din investering falder i løbet af nogle måneder med 15%. Hvad gør du?”, men kan kan du også huske dine svar?

Investeringer er altid forbundet med en risiko for udsving, og svarene på den type spørgsmål er afgørende for, hvilken risiko du bør påtage dig – uanset om markedet er i vækst eller på tilbagegang.

Det går op – og ned

De finansielle markeder svinger altid på kort sigt men er mere stabile hvis man har en lang tidshorisont. Krigen i Ukraine, inflation og rentestigninger sendte aktiekurserne ned i 2022. I 2023 oplevede vi et opsving, drevet af teknologi- og fedmeaktier og en stabilisering af økonomien så faldet i 2022 blev udlignet. 2024 bød på et sandt eventyr med aktiestigninger på omkring 20%. Hvilket for årene 2022, 2023 og 2024 betød et afkast på godt 6,5 % om året i gennemsnit, hvilket også er niveauet man kan forvente over en længere årrække.

I starten af 2025 dukkede nye risici op, med Trumps trusler om told og en handelskrig samt forstærkede geopolitiske spændinger. Aktierne fald betragteligt og udlignede igen stigningen i 2024.

Hvad kan vi forvente af aktierne i fremtiden?

Aktiekurser styres af forventningerne til selskabernes fremtidige indtjening, og nogle gange er der lagt en præmie oveni, fordi man fx regner med, at virksomheden snart bliver opkøbt til overpris. De senere år har aktier været højt prisfastsat, og det udelukker på ingen måde, at de kan stige yderligere. Men man kan ikke bruge den slags opgørelser til at forudsige noget om fremtiden.

Danske aktier er faldet med de internationale markeder og den stigende usikkerhed. Visse aktier fx inden for forsvarsindustrien oplevede hurtigt stigende aktiekurser op til det bratte fald, andre som Novo er faldet igennem længere tid, efter de store stigninger i 2023 og starten af 2024 hvor forventningerne til deres fedme medicin drev forventningerne op.

Når aktierne falder, er der altid nogle, der er parate med hurtige forklaringer: Inflationen stiger, Centralbanken strammer pengepolitikken, vækstforventningerne nedjusteres, faldende risiko-appetit eller en stigende usikkerhed osv. I langt de fleste tilfælde har alle forklaringerne været kendte faktorer, som burde have være indregnet i kurserne.

Men som udgangspunkt kan man roligt regne med, at ingen ved, hvad der kommer til at ske på aktiemarkederne. Vi er dog mange, der kan forvente, tro eller håbe på en bestemt udvikling, men pas på med at stole på håndfaste anbefalinger – af enhver art.

På lang sigt giver aktier 6,5 % i afkast, men …

Historiske tal viser, at aktier kan forventes at give et afkast på 6,5 % før dine investeringsomkostninger, men du bør forvente årlige udsving - tab eller gevinster - på omkring 18 %.

Så hvad kan vi så reelt forvente os af fremtiden? Kan vi forvente, at et eller flere år med negative afkast efterfølges af gode år, som udligner de dårlige, så vi lander på 6,5 %.

Svaret er, at jeg ikke ved det, for ingen kender fremtiden – heller ikke på aktiemarkederne. Men jeg ved, at man bør have en langsigtet horisont på mindst 5 år, når man vælger at investere i aktier.

Vær tro mod din investeringshorisont og risikovillighed

Mere passive investorer, der lader investeringerne passe sig selv uden en masse omlægninger, klarer sig generelt bedst. Det kan med andre ord godt betale sig at tage aktiemarkedets naturlige bølgegang med ro, hvis man ønsker det højeste afkast på lang sigt.

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.