Kaffesnak

Kæmpe stigning i reallønnen i 2. kvartal 2024

De gennemsnitlige lønninger i dansk økonomi steg med 5,2 % i 2. kvartal 2024 i forhold til samme kvartal året før. Der er tale om den største kvartalsvise stigning i mange år. Reallønnen er nu kun knap 2 % lavere end i starten af 2021. Købekraften er på niveau med perioden lige før corona-udbruddet i 2020.

Data fra Danmarks Statistik viser, at de gennemsnitlige lønninger steg med 5,2 % i 2. kvartal 2024 i forhold til samme kvartal sidste år. Det er langt højere end gennemsnittet de sidste fem år, som har ligget på ca. 3,2 % om året. Samlet set er lønningerne steget med knap 29 % over de seneste 10 år.

Der har været en særdeles fornuftig udvikling igennem en periode, hvor inflationen har været kontrolleret og lav. Forbrugerpriserne steg i perioden 2012-2021 med ca. 1 % om året i gennemsnit. Vi har derfor fået betragtelige stigninger i reallønnen til danskerne i denne periode, hvilket har givet øgede forbrugs- og/eller opsparingsmuligheder.
At inflationen er lav og kontrolleret var – som det er de fleste bekendt – bestemt ikke tilfældet igennem 2022 og 2023. Inflationen steg til 10 % i efteråret 2022, men er efterfølgende faldet pænt tilbage. Inflationen har således i en periode været langt højere end lønstigningerne.

Helt konkret er forbrugerpriserne steget knap 2 % MERE end lønningerne siden starten af 2021. Det betyder – på trods af den igangværende udvikling, - at ganske almindelige danske lønmodtagere kan købe mindre for deres lønninger i dag, end de kunne for 4 år siden. Vi havde en tilsvarende men mindre markant situation efter Finanskrisen fra 2009-2012, hvor købekraften faldt med godt 2 %. De reale lønninger faldt meget brat i forbindelse med inflationskrisen, og er tilbage på niveauet fra 2020. De sidste fire års realløns-fremgang er dermed væk, men med udviklingen pt. går der ikke længe, før det tabte er indhentet igen.

Det har uden tvivl indflydelse på udviklingen i dansk økonomi. Både detailsalget, privatforbruget og ledigheden er blevet påvirket. Detailsalget har oplevet et stort fald efter at have ligget på et højere niveau under corona-perioden. Privatforbruget har ifølge nationalregnskabet ligeledes oplevet et fald, men er nu begyndt at stige igen. Ledigheden stiger svagt, og vi forventer, at ledigheden kommer til at stige yderligere. Alt tyder på, at virksomhederne også mærker den reducerede købekraft, og derfor også bliver mere tilbageholdende med ansættelser og bliver nødt til at afskedige medarbejdere.

Fremtiden ser lysere ud

På trods af det store fald i reallønnen ser fremtiden nu igen lysere ud. Pt. stiger lønningerne væsentlig mere end inflationen, og alt tyder på, at den udvikling vil fortsætte i de kommende kvartaler. Vi forventer således, at tabet bliver helt indhentet i løbet af de kommende par kvartaler. Så selvom inflationen ser ud til at bide sig mere fast, end tidligere antaget tyder meget på, at reallønstabet snart er indhentet.

Det skyldes dels, at inflationen er faldet yderligere tilbage de seneste måneder, og ser ud til at stabilisere sig omkring de 2 %. Og dels slår de overenskomstmæssige lønstigninger nu pænt igennem hos danskernes lønninger. En ganske fornuftig udvikling for lønmodtagerne, men en udvikling, som alt andet lige gør inflationen mere vedholdende, og som kan forlænge perioden med høj inflation.

Danskerne kan således glæde sig over, at købekraften nu stiger pænt, og at vi formodentlig snart er tilbage på det niveau, vi oplevede før inflationskrisen.

Graf der viser Realløn-udvikling fra 2005 og frem til 2023

Kilde: dst.dk og egne beregninger.

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.