Inflation og høje renter: Sådan påvirker det din privatøkonomi
Højere renter og dyrere priser er kommet for at blive. Vi må indrette os efter den nye virkelighed, vurderer Lån & Spars boligøkonom.
Hvornår kan jeg få mere for mine penge? Det spørger du måske dig selv om, når du handler ind og ser, at pengene ikke rækker særlig langt.
Men det risikerer du at vente længe på, vurderer Karsten Poul Jørgensen, der er boligøkonom i Lån & Spar.
”Vi skal ikke forvente, at det bliver billigere at handle lige foreløbig, selvom inflationen er begyndt at falde. Tværtimod må vi indstille os på, at tingene koster mere,” siger han.
Hold fast i dine sparevaner
Priserne falder ikke automatisk, når inflationen gør det. Det skyldes, at inflationen har været så høj, at priserne nu blot stiger mindre.
”Det er en gængs misforståelse, at når inflationen falder, gør priserne også. Men det er kun prisstigningerne, der bliver mindre. De er rigtig nok aftaget, men priserne stiger stadigvæk. Og de stiger kraftigere, end de bør,” forklarer Karsten Poul Jørgensen.
Lige nu stiger priserne med 5% om året, men for et halvt år siden steg de altså med 10%. Og målet er at få inflationen ned på 2%.
”Forhåbentlig kommer inflationen ned på et mere normalt niveau inden 2024, men det er præget af stor usikkerhed,” siger han.
Ifølge Karsten Poul Jørgensen har de høje priser fået os til at ændre vores vaner og justere vores forbrug.
”Når vi køber ind, bruger vi de samme penge som før, men mange har enten skiftet Kelloggs ud med cornflakes fra Netto eller klarer sig med færre varer,” siger Karsten Poul Jørgensen, der opfordrer til at holde fast i sparevanerne lidt endnu.
”Det er en rigtig god idé, da det vil begrænse den oplevede inflation for den enkelte husstand,” siger han.
Renten er ved at nå toppen
I håb om at tøjle inflationen har centralbankerne hævet renten syv gange siden juli 2022.
Meget tyder også på, at renten er ved at nå toppen.
”Senest blev renten kun hævet med en kvart procent, og det tyder på, at den er ved at nå toppen. Men den skal længere ned, før centralbankerne slipper grebet og stopper med at hæve renten,” siger Karsten Poul Jørgensen.
Derfor kommer vi højst sandsynlig til at se et par rentestigninger til, vurderer han.
”Min forventning er, at der kommer en eller to rentestigninger på 0,25 procent i løbet af det næste tre måneder.”
Renterne har været unaturligt lave
Ifølge Karsten Poul Jørgensen skal vi dog ikke forvente, at renten falder til samme niveau som før.
”Vi har vænnet os til, at det nærmest ikke koster noget at låne penge. Men renten kommer ikke ned på det niveau igen,” siger Karsten Poul Jørgensen.
Renterne blev presset ned på et ”unaturligt lavt niveau” for at komme lav inflation til livs i 2010’erne. Det førte til skyhøje boligpriser, som vi nu ser i frit fald.
”Når boligpriserne stiger drastisk, vil de pludselig dykke kraftigt igen. Nogle har været heldige og er blevet millionærer, men dem, der købte bolig, da priserne toppede i starten af 2022, har måske tabt en halv million,” siger Karsten Poul Jørgensen.
Nu forventer han, at renterne finder sig til rette på et mere normalt niveau.
”Vi kan forvente, at renten på lån med variabel rente lander på 2-3 procent fremover, mens renten på de fastforrentede lån lægger sig på 4-5 procent.”
Boligejere og andelshavere er hårdt ramt
Hårdest ramt af de stigende renter er andelshavere og boligejere, der har lån med variabel rente – og det har halvdelen af alle boligejere og langt de fleste andelshavere.
Mange betaler 5000 kr. ekstra om måneden for deres lån. Og det er en udgift, der ikke forsvinder lige foreløbig.
”Måske kan det godt løbe rundt i en kort periode, men når en høj ydelse bliver mere eller mindre permanent, kan det for nogle godt gå hen og blive kritisk,” siger Karsten Poul Jørgensen.
Han foreslår, at du tager fat i din rådgiver, hvis du mangler luft i økonomien.
”Det er en god idé at få et ekstra blik på din økonomi. Vi kan fx hjælpe dig med at lægge dit lån om eller gennemgå dit forbrug.”
Seneste nyheder
Lån & Spar nedsætter renten
Den 20. januar nedsætter Lån & Spar renten på Friværdikontoen og for erhvervskunder. Og den 13. februar nedsættes indlånsrenten for privatkunder.
Både inflation og kerneinflation tiltog en anelse i december
Årsstigningen i forbrugerprisindekset tiltog til 1,9 % i december måned. Forbrugerprisindekset stiger således ”under men tæt på 2 %”.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.