Boligkøb for nybegyndere

Det kan være lidt af en jungle at begive sig ud på boligmarkedet.

Så hvordan kommer man i gang med sit første boligkøb? Og hvilke begreber skal man have styr på?

To unge mennesker med flyttekasser

Er du lige gået fra SU til løn? Så har du måske allerede vænnet dig til et højere forbrug.

Pludselig kan du købe de ting, du mangler, tage på en storbyferie eller ud at spise med vennerne, uden at tænke på, om der nu også er penge tilbage på kontoen.

Men hvis du går med tanker om at købe en bolig, skal du måske tænke dig om en ekstra gang, før du svinger dankortet.

Ifølge boligchef i Lån & Spar, Michael Thorbek, skal der naturligvis være plads til at nyde livet.

Men han fremhæver også, at man som aspirerende boligkøber skal kunne sandsynliggøre over for banken, at man kan leve billigt, og er i stand til at lægge penge til side hver måned. De penge vil efter et boligkøb nemlig gå til afdrag og renter.

"Hvis man vil låne til en bolig, skal man være indstillet på, at man måske skal tilbage til at have det samme rådighedsbeløb som en studerende. Som rådgivere kigger vi blandt andet på, om der er jobsikkerhed i branchen, og om lønudviklingen går i den rigtige retning", siger Michael Thorbek.

Vigtige begreber, hvis du skal låne penge til bolig

  1. Rådighedsbeløb: De penge, der er tilbage hver måned, når alle faste udgifter er betalt.
  2. Udbetaling: Når du køber en bolig, skal du kunne stille med 5% af købesummen. Hvis du fx køber en bolig til 1 mio. kr., skal du selv kunne betale 50.000 kr.
  3. Rente: Et lån har enten en variabel rente eller en fast rente. Den variable rente kan ændre sig baseret på markedets forhold, hvilket kan betyde udsving i det månedlige ydelse. En fast rente derimod fastlåser renten i en bestemt periode, hvilket giver forudsigelighed. Den faste rente kan dog være højere end en aktuel variabel rente.
  4. Ydelse: Ydelse er afdrag og rente lagt sammen og betales hver måned.
  5. Afdrag: Den del af ydelsen, som går til at betale af på selve gælden.
  6. Afdragsperiode: Den periode, hvor du skal have betalt hele lånebeløbet tilbage. Et lån til en bolig løber typisk over 30 år.

 

Vær bevidst om, hvad et lån indebærer

Når du søger om at optage et lån, vil din rådgiver bede dig samle alle nødvendige økonomiske oplysninger som fx indkomst, opsparing, investeringer, gæld eller andre lån. Du skal også lægge et budget, der viser, at du er i stand til at betale ydelserne på lånene, og samtidig undgå at skulle leve på en sten.

"Som nyuddannet skal man tænke langsigtet og kunne vise bagudrettet, at man er økonomisk bevidst om, hvad et lån indebærer. Når du sidder med din rådgiver og ser på en lækker andels- eller ejerbolig, som du har fundet, så vil rådgiveren spørge ind til dine økonomiske vaner, og hvad der er tilbage til forbruget, når du har dækket alle faste udgifter", siger Michael Thorbek.

En fast indkomst er selvfølgelig et godt skridt på vejen, og låner du sammen med en kæreste eller ægtefælle, der også er i fast job, ser tingene endnu mere lovende ud. Og så skal du være realistisk omkring, hvor meget du kan låne. En bolig med havudsigt, som også ligger tæt på byen, vil typisk være uden for rækkevidde for de fleste, der lige er kommet ud på arbejdsmarkedet. Derfor skal du måske gå på kompromis med nogle af dine krav.

"Man skal spørge sig selv, om man kan leve med et halvgammelt køkken i nogle år, før man renoverer
", siger Michael Thorbek.

Tænk langsigtet

Er det nu du skal købe, eller tror du, at markedet går i stå? Og hvad med renten – kommer den til at stige igen? Det er selvfølgelig umuligt at spå om.

Ifølge boligchefen handler det dog om at kigge fremad.

Vil du gerne stifte familie, skal du passe på med at købe for småt. Hvis du har råd, er det bedre med et værelse for meget, end et for lidt. Og hvis du kan se dig selv i boligen de næste 5-7 år, så er der plads til et par udsving i økonomien, inden du skal sælge igen. 

Tilmeld dig vores gratis webinarer og bliv klogere

I Lån & Spar afholder vi løbende webinarer om alt fra boligkøb til investering. Det er altid gratis at deltage. 

Ofte optager vi dem også, så du kan se dem, lige når det passer dig.

Find vores webinarer her

 

Kontakt os

Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.