4. kvartal 2022 bød på de største boligprisfald siden Finanskrisen
Ifølge Finans Danmarks prisindeks faldt boligpriserne meget kraftigt i 4. kvartal 2022. Prisfaldene var 5,6 % på huse og 6,5 % på lejligheder. Så kraftige fald har vi ikke oplevet siden Finanskrisen. Aktiviteten på boligmarkedet er styrtdykket og varsler yderligere prisfald. Når først boligpriserne falder, viser historien, at faldet kan blive både dybt og langvarigt.
I 4. kvartal 2022 faldt priserne på både huse og lejligheder
I 4. kvartal 2022 faldt priserne på både huse og lejligheder med hhv. 5,6 % og 6,5 % i forhold til kvartalet før. Og priserne er nu hhv. 6,3 % og 7,2 % lavere end for et år siden. Boligpriserne ligger dog fortsat ca. 10 % højere end for 3 år siden. Som det fremgår af figuren, er det en meget markant vending, der er sket i udviklingen – både på huse og lejligheder. Igennem corona-årene 2020 og 2021 steg boligpriserne meget kraftigt med op mod 15 % om året, men den udvikling er nu er nu afløst af kraftige prisfald.
Vi har længe forventet, at der var boligprisfald undervejs. Udviklingen i inflationen og renten har tydeligt indikeret, at boligpriserne stod foran et større fald. Inflationen steg fra knap 2 % til godt 10 % igennem 2022, hvorefter den er faldet lidt tilbage. Realkreditrenten er samtidig steget fra 1½ % til 5 %. De danske forbrugere er således nødt til at bruge væsentlig flere penge for at kunne købe de samme varer som tidligere, og samtidig er boligfinansieringen blevet meget dyrere end for bare et år siden.
Antallet af handler på boligmarkedet
Der er derfor ikke noget overraskende i, at boligpriserne falder. Det er dog alligevel kraftige fald, vi er vidner til. Og det siger noget om, hvor store ændringer de underliggende ”drivere” på boligmarkedet har gennemgået det seneste 1½ år. Også aktiviteten på boligmarkedet er hårdt ramt. Antallet af handler på boligmarkedet i 2022 dykkede med 30-35 % i forhold til 2021. Samtidig er prisafslagene ved bolighandler kraftigt stigende, ligesom både liggetiderne og antallet af boliger til salg er på vej op. Det er således nye tider på boligmarkedet, og vi ser formentlig ind i yderligere prisfald på boligmarkedet i de kommende måneder og kvartaler.
Tidligere perioder med prisfald på boligmarkedet viser, at en sådan udvikling ikke bare er overstået i løbet af nogle få kvartaler. Tilpasningen tager derimod tid. Tid for sælger til at korrigere deres udbudspriser ned. Og tid for køberne til at slå til, da de pludselig har væsentlig flere ejendomme at vælge imellem, når de skal ud at købe. Det betyder også, at vi står foran et fald i boligpriserne, der potentielt kan blive både dybt og langvarigt.
Der er dog også tegn på, at det lykkes at forhandle pæne lønstigninger hjem i overenskomsterne, og det vil kunne hjælpe med at holde hånden under boligpriserne. Det kan betyde, at vi ikke må gennem en lang periode med kraftige prisfald, men derimod ”bare” en længere periode med flade eller svagt faldende boligpriser.
Seneste nyheder
Lån & Spar nedsætter renten
Den 20. januar nedsætter Lån & Spar renten på Friværdikontoen og for erhvervskunder. Og den 13. februar nedsættes indlånsrenten for privatkunder.
Både inflation og kerneinflation tiltog en anelse i december
Årsstigningen i forbrugerprisindekset tiltog til 1,9 % i december måned. Forbrugerprisindekset stiger således ”under men tæt på 2 %”.
Kontakt os
Kontakt os og få rådgivning, der passer til dine behov.